Kruche na zewnątrz i miękkie w środku pieczywo to idealny posiłek dla każdego smakosza. Nic nie może równać się ze smakiem kromki ciepłego chleba niedługo po wyjęciu z pieca. Jednak wpływ na smak pieczywa mają nie tylko wykorzystane w produkcji składniki czy sposoby jego wypiekania, ale przede wszystkim jego świeżość.
Odpowiednio przygotowane pieczywo zachowa swoje właściwości na dłużej, ale po jakimś czasie utraci swoje walory. A czerstwe lub nieświeże pieczywo nie będzie już smakować tak dobrze. Jak zatem rozpoznać, które pieczywo jest naturalne i świeże?
Sposoby na sprawdzenie świeżości pieczywa
Aby mieć pewność, że pieczywo sprosta Twoim oczekiwaniom i zachwyci Twoje kubki smakowe, warto przed zakupem przyjrzeć się mu nieco bliżej. Przedstawiamy kilka wskazówek, które ułatwią rozpoznanie znakomitej jakości świeżego pieczywa.
Kolor
Odcień chleba czy bułki to najprostsza wskazówka dla konsumenta podczas oceny ich jakości i świeżości. Wyroby pszenne powinny mieć skórkę zarumienioną i złocistą, natomiast produkty żytnie – szaro-brązową. Wszelkie odstępstwa od tych kolorów, przykładowo pieczywo bledsze lub ciemniejsze, będą oznaką użycia polepszaczy lub dodatków, które nie powinny się znaleźć w dobrym i zdrowym pieczywie.
Miękisz
Wnętrze świeżego pieczywa powinno być miękkie i elastyczne oraz posiadać porowatą strukturę. Zwykle dobry miękisz można rozpoznać również po widocznych pęcherzykach powietrza, będących oznaką prawidłowo przeprowadzonej fermentacji.
Waga i sprężystość
Podnosząc chleb do rąk, powinniśmy poczuć jego dużą wagę, która świadczy o jakości oraz prawidłowym składzie produktu – przede wszystkim dobrej klasy mąki. Im pieczywo lżejsze, tym większa pewność, że dodano do niego znaczną ilość sztucznych spulchniaczy.
Mając wyrób w ręce, możemy również delikatnie ścisnąć go palcem, by sprawdzić jego sprężystość. Prawdziwe, naturalne pieczywo szybko wróci do pierwotnego wyglądu, podczas gdy w produkcie z użyciem polepszaczy wgłębienie pozostanie.
Data przydatności
Każdy chleb czy bułka muszą posiadać zawsze wyraźnie oznaczony termin przydatności. Kupując pieczywo, należy zwrócić uwagę, jak długa jest ta data. Przydatność do spożycia jakościowych wypieków wynosi zwykle kilka dni. Jeśli więc widzisz etykietę z dłuższym terminem, jest to znak, że dany produkt został wytworzony z użyciem sztucznych substancji.
Smak i zapach
Istotnymi wskaźnikami świeżości pieczywa są także jego intensywny i przyjemny aromat, który zachęca do skosztowania, oraz niepowtarzalny smak – dobrze wypieczone chleby powinny posiadać głęboki i złożony profil smakowy. Oczywiście smak pieczywa będzie się różnił w zależności od użytej w produkcji mąki, rodzaju zakwasu oraz innych dodatków, np. nasion.
Zachowaj świeżość pieczywa na dłużej!
Data przydatności do spożycia danego produktu to zawsze termin umowny – oznacza to, że aby pieczywo przez kilka dni zachowało swoją świeżość, musi być przechowywane w odpowiednich warunkach. Źle zabezpieczony chleb bardzo szybko może sczerstwieć, co obniży jego świeżość i wpłynie negatywnie na smak.
Aby temu zapobiec, warto zawinąć pieczywo w naturalny materiał, np. lniany worek lub pergamin. Dobrym sposobem na przechowywanie chleba są również zamykane chlebaki wykonane z drewna, stali lub ceramiki, które posiadają niewielkie otwory umożliwiające przepływ powietrza. Pieczywo powinno być trzymane w miejscach suchych o optymalnej temperaturze, dlatego nie zaleca się przechowywania ich w lodówce lub blisko urządzeń grzewczych, np. piekarnika.
Co wpływa na jakość i smak pieczywa?
Kluczowe znaczenie dla świeżości oraz jakości pieczywa mają jego główne składniki. Dlatego tak ważne jest, by wybierać produkty o prostym składzie, bez konserwantów, barwników czy innych polepszaczy smaku, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie, a do tego zmieniają smak produktów. Prawdziwe pieczywo powinno być wytwarzane z:
- dobrej jakości mąki wybranego rodzaju,
- wody,
- soli,
- naturalnego zakwasu lub drożdży.
Są to podstawowe składniki, które gwarantują stworzenie smacznego wypieku nieszkodzącego zdrowiu.
Drugim ważnym czynnikiem podczas wyboru świeżego pieczywa jest sposób jego wypiekania. Profesjonalni piekarze wykorzystują do tego tradycyjne piece opalane drewnem lub nowoczesne piece elektryczne. Metoda wypieku wpływa na smak i teksturę pieczywa, podobnie jak jego receptura oraz skład. Dlatego ważne jest, by być świadomym, z czego składa się dany produkt, oraz kupować pieczywo odpowiadające naszym preferencjom smakowym.
Gdzie kupować dobre i świeże pieczywo?
Choć różnorodne chleby i bułki są dostępne w sprzedaży niemal w każdym hipermarkecie czy sklepie spożywczym, najlepszym miejscem na zakup pieczywa pozostają lokalne piekarnie. Wówczas mamy pewność, że produkty są przygotowywane z pasją i zaangażowaniem, a ich smak oraz tekstura będą znacznie lepsze od tych dostępnych w sklepach.
W rodzinnej piekarni Familijna każdego dnia wypiekamy świeże pieczywo przy użyciu pieców z kamienną płytą. Stosujemy zdrowe i ekologiczne produkty, bez polepszaczy czy konserwantów. Wytwarzamy znakomitej jakości pieczywo na naturalnym zakwasie według tradycyjnej receptury, wykorzystując dobre jakościowo mąki oraz nasiona. Oferujemy pyszne i zdrowe chleby, bułki, a także gotowe kanapki, które smakiem zachwycają każdego klienta.