Wróć do oferty

Chleby powszednie

Chleb z pieca

Pieczywo pszenne

Więcej zdjęć znajdziesz również na naszym profilu na Instagramie

Dostępny codziennie

Chleb z pieca to pieczywo pszenne na zakwasie orkiszowym i dodatkiem pradawnych odmian zbóż takich jak. pszenica orkiszowa baulander, pszenica khorasan, pszenica płaskórka, pszenica samopsza.

Pieczywo wyróżnia się specjalnym wielofazowym procesem przygotowania:

  • Składniki z pradawnych zbóż są zaparzane wrzątkiem, a ciasto długo leżakuje w dzieży, co sprawia, że miękisz nabiera ciemnej brązowej barwy, długo pozostaje świeży
    i wilgotny.
  • Przed pieczeniem chleb wyrasta w wiklinowych koszyczkach, gdzie jest grubo posypany mąką żytnią.
  • Chleb z pieca posiada charakterystyczne nacięcie – jest ono wykonywane ręcznie przez co nie zawsze jest regularne i każdy bochenek chleba jest wyjątkowy.

Chleb z pieca wyróżnia się również dedykowanym procesem wypieku – wypiekany jest na kamiennej płycie w starannie dobranych warunkach (m. in. komora pieca jest wietrzona przez długi czas), tak aby uzyskać ciemną, skarmelizowaną wyraźnie chrupiącą skórkę z wyczuwalną nutą słodyczy i goryczki.

Główne składniki
  • woda
  • drożdże
  • sól
  • pradawne zboża
Alergeny
  • gluten
  • orzeszki ziemne
  • soja
  • mleko
  • nasiona sezamu
Tabela wartości odżywczych
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1053 kJ / 249 kcal
Białko 8,5 g
Węglowodany 47 g
Cukry 1,7 g
Tłuszcze 2,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Błonnik 3 g
Sól 1,8 g
Odkryj przepis z chlebem z pieca
Więcej przepisów