przepis na zakwas idealny

Obiad Łatwy 15 minut
01 01 02

Przygotuj zakwas do wielkanocnego żurku

Potrzebne składniki:
  • 5 kromek chleba żytniego 100%
  • 1 litr ciepłej wody
  • 200 gram mąki razowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
Przygotowanie:
  • W szklanym naczyniu (np. słoiku o pojemności min. 1,5 litra) umieść wodę, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj pokruszony chleb żytni 100% z Familijnej oraz pozostałe składniki.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Im dłużej zakwas będzie "pracował" tym bardziej będzie kwaśny,
  • W trakcie kiszenia mąki należy pamiętać czy na rozczynie nie pojawiła się pleśń oraz należy mieszać miksturę.

 

Tagi:
Oceń ten przepis
Ilość głosów (0)

Podziel się ze znajomymi

Wyślij na maila
Zobacz również inne przepisy
Więcej przepisów