Przepis na zakwas idealny

Przepis na zakwas idealny (przepis)

Obiad Łatwy 15 minut
01 01 02

Przygotuj zakwas do wielkanocnego żurku

Potrzebne składniki:
  • 5 kromek chleba żytniego 100%
  • 1 litr ciepłej wody
  • 200 gram mąki razowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
Przygotowanie:
  • W szklanym naczyniu (np. słoiku o pojemności min. 1,5 litra) umieść wodę, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj pokruszony chleb żytni 100% z Familijnej oraz pozostałe składniki.
  • Odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Im dłużej zakwas będzie "pracował" tym bardziej będzie kwaśny,
  • W trakcie kiszenia mąki należy pamiętać czy na rozczynie nie pojawiła się pleśń oraz należy mieszać miksturę.

 

Tagi:
Oceń ten przepis
Ilość głosów (0)

Podziel się ze znajomymi

Wyślij na maila
Zobacz również inne przepisy
Więcej przepisów
Preferencje plików cookie
Jeśli wyrażą Państwo na to zgodę, na niniejszej stronie internetowej są wykorzystywane cookies lub inne podobne technologie śledzące, w szczególności w celach analitycznych lub reklamowych. Informacje o tym, jak korzystają Państwo z witryny internetowej, są wówczas udostępniane partnerom analitycznym lub reklamowym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Państwa lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Stosowanie technologii śledzących może wiązać się z przetwarzaniem danych osobowych. Administratorem danych osobowych jest Grupa Familijna sp. Z o.o. z siedzibą w Kuźnicy Czeszyckiej. Więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych oraz o przysługujących Państwu prawach znajduje się w Polityce prywatności.
Preferencje plików cookie
Wykorzystanie plików cookie

Szanowni Państwo, nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies. Zalecamy zapoznanie się z Polityką prywatności i plików Cookies.

Więcej informacji

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookie prosimy o kontakt.