Łosoś jest świetnym źródłem kwasów omega-3. Mięso łososia jest bogate w witaminy z grupy B. Są one niezbędne w regulacji przebiegu procesów metabolicznych, a także wytwarzania i odbudowania nici DNA.
Wędzony łosoś, podobnie jak inne ryby morskie, jest doskonałym żywieniowym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczu A, D i E oraz rozpuszczalnych w wodzie witamin z grup B.
https://bonavita.pl/losos-wedzony-wartosci-odzywcze-w-ciazy-jak-przygotowac-lososia
Potrzebne składniki:
- 1 bochenek chleba żytnio-orkiszowego
- serek śmietankowy
- łosoś wędzony
- ogórek świeży
- rukola
- świeży koperek
- pieprz czarny
Przygotowanie:
- przygotuj kromki chleba żytnio-orkiszowego
- każdą kromkę posmaruj serkiem śmietankowym
- na serku ułóż plastry wędzonego łososia
- ogórka pokrój w plasterki i połóż na plastrach łososia
- kanapkę udekoruj rukolą, koperkiem i grubo mielonym pieprzem
Tagi:
Zobacz również inne przepisy