Śródziemnomorski chlebek na grilla

Śródziemnomorski chlebek na grilla (przepis)

Łatwy 15 minut Przekąski Grillowanie Na imprezę
01 02 02

Brak pomysłu na grillowe dania? Wypróbuj nasz przepis i zaskocz gości! 

Potrzebne składniki:
  • Chleb śródziemnomorski
  • 2 główki czosnku
  • ¾ kostki masła
  • Ser (polecamy: mozzarella, gouda, cheddar)
  • Zioła prowansalskie
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  • Przekrój w poziomie cały bochenek chleba śródziemnomorskiego tak, aby powstały dwie części.
  • Przygotuj dwie główki czosnku i odkrój górną część główek, skrop oliwą z oliwek, dodaj świeżo mielony pieprz i sól.
  • Czosnek owiń dokładnie folią spożywczą i piecz w piekarniku w temp. 220 stopni aż czosnek stanie się miękki i zarumieniony.
  • Do miseczki dodaj masło i upieczony, ostudzony czosnek (bez łupinek). Składniki ugnieć na gładką masę, dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz – dokładanie wymieszaj.
  • Połówkę chleba śródziemnomorskiego posmaruj przygotowanym masłem czosnkowym, dodaj sporą ilość sera, a na końcu posyp ziołami prowansalskimi.
  • Piecz chlebek na grillu lub w piekarniku w temp. 220 stopni do czasu, aż ser się stopi i zarumieni.
  • Gotową przekąskę pokrój i ciesz się jej smakiem!

Oceń ten przepis
Ilość głosów (3)

Podziel się ze znajomymi

Wyślij na maila
Zobacz również inne przepisy
Więcej przepisów
Preferencje plików cookie
Szanowni Państwo, nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies klikając przycisk Ustawienia. Zalecamy zapoznanie się z Polityką prywatności i plików Cookies.
Preferencje plików cookie
Wykorzystanie plików cookie

Szanowni Państwo, nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies. Zalecamy zapoznanie się z Polityką prywatności i plików Cookies.

Więcej informacji

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookie prosimy o kontakt.