Brak pomysłu na grillowe dania? Wypróbuj nasz przepis i zaskocz gości!
Potrzebne składniki:
- Chleb śródziemnomorski
- 2 główki czosnku
- ¾ kostki masła
- Ser (polecamy: mozzarella, gouda, cheddar)
- Zioła prowansalskie
- Świeżo mielony pieprz
- Sól
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Przekrój w poziomie cały bochenek chleba śródziemnomorskiego tak, aby powstały dwie części.
- Przygotuj dwie główki czosnku i odkrój górną część główek, skrop oliwą z oliwek, dodaj świeżo mielony pieprz i sól.
- Czosnek owiń dokładnie folią spożywczą i piecz w piekarniku w temp. 220 stopni aż czosnek stanie się miękki i zarumieniony.
- Do miseczki dodaj masło i upieczony, ostudzony czosnek (bez łupinek). Składniki ugnieć na gładką masę, dodaj zioła prowansalskie, sól i pieprz – dokładanie wymieszaj.
- Połówkę chleba śródziemnomorskiego posmaruj przygotowanym masłem czosnkowym, dodaj sporą ilość sera, a na końcu posyp ziołami prowansalskimi.
- Piecz chlebek na grillu lub w piekarniku w temp. 220 stopni do czasu, aż ser się stopi i zarumieni.
- Gotową przekąskę pokrój i ciesz się jej smakiem!
Tagi:
Zobacz również inne przepisy